حسابداری مالیاتی چیست؟ + مهمترین قوانین آن
هر کسبوکاری نیاز به پیگیری تمامی تراکنشهای مالی و همچنین ثبت آنها در دفاتر یا نرم افزارهای حسابداری دارد. به کمک اطلاعات ثبت شده در این دفاتر یا نرم افزارها میتوان گزارشهای مالی گوناگونی مانند صورت سود و زیان و ترازنامه تهیه کرد. بخش مشخصی از این گزارشات مالی باید به سازمان امور مالیاتی تسلیم شود. حسابدار مالیاتی وظیفه انجام فرآیند گزارشهای مالی و ارائه آن به سازمان امور مالیاتی را برعهده دارد. برای آشنایی بیشتر با حسابداری مالیاتی و قوانین مربوط به آن در ادامه با ماناکا همراه باشید.
حسابداری مالیاتی چیست
حسابداری مالیاتی را میتوان یکی از شاخههای رشته حسابداری دانست که عمده تمرکز آن بر مبحث مالیات و حسابداری مربوط به آن است. بهطبع براساس این تعریف تراکنشهای مالی و سایر موارد حسابداری در حوزه وظایف و مسئولیت حسابدار مالیاتی نیست. باتوجه به این مهم که امور مالیاتی از برجستهترین موارد در واحدهای تجاری و کسب وکارها بوده، حسابداری مسائل مالیاتی از اهمیت بسیار بالایی برخودار است. در برخی موارد ممکن است افراد به قوانین مالیاتی و گزارشهای ارائه شده به صورت عمد یا غیرعمد بیتوجه باشند و موارد لازمه را رعایت نکنند؛ در این شرایط شخص یا سازمان، متحمل جریمه مالیاتی از سوی سازمان امور مالیاتی میشود. برای جلوگیری از بروز این مشکل، سازمانها باید در تیمهای حسابداری خود از حسابدار مالیاتی نیز استفاده نمایند.
ویژگیهای حسابداران مالیاتی
در برخی موارد حسابدار مالیاتی باتجربه بهعنوان مشاور مالیاتی نیز شناخته میشود و باید علاوهبر امور حسابداری به مباحث مالیاتی نیز تسلط لازم داشته باشد. بدین ترتیب حسابداری که به قوانین مالیاتهای غیرمستقیم و مستقیم و امور مربوط به آن تسلط کامل دارد میتواند تحت عنوان مشاور مالیاتی نیز فعالیت کند. آشنایی با قوانین حقوقی یکی از ویژگیهای برجسته حسابدار مالیاتی است. پیشنهاد میشود شرکتهای کوچک در کنار استخدام یک حسابدار برای انجام امور حسابداری، از یک حسابدار مالیاتی باتجربه متخصص برای انجام امور مالیاتی خود استفاده نمایند.
وظایف حسابدار مالیاتی
وظایف یک حسابدار مالیاتی شامل محاسبه مبلغ مالیات یک کسبوکار، فرد یا موسسه است. این فرآیند باید براساس ضرایب و دستورالعملهای داخلی انجام شود. براین اساس یک حسابدار مالیاتی باید بهطور کامل با قوانین مالیاتی، چگونگی معافیت مالیاتی و روشهای تعلق گرفتن آن آشنا باشد. همچنین حسابدار مالیاتی باید بر چگونگی محاسبه موارد نام برده شده در یک عملکرد مالی معین تسلط کامل داشته باشد. در بسیاری از موارد ممکن است یک حسابدار تازهکار توانایی محاسبه مبلغ دقیق مالیات براساس ضرایب و فرمولهای مالیاتی را داشته باشد؛ اما یک حسابدار مالیاتی متخصص و باتجربه علاوهبر آن که جزئیات مربوط به این فرمولها را با دقت بسیاری بررسی مینماید، به دنبال روشهای مختلفی برای کاهش مبلغ مالیات یا روشهای معافیت مالیاتی نیز هست. به همین دلیل بسیاری از کسبوکارها و سازمانها ترجیح میدهند انجام امور مالیاتی خود را به یک حسابدار مالیاتی باتجربه بسپارند؛ چرا که این فرآیند در میزان پرداخت مالیات آنها بهطور مستقیم اثر دارد.
هدف و اهمیت از حسابداری مسائل مالیاتی
هدف از این نوع حسابداری محاسبه مالیاتی بوده که افراد و موسسات باید آن را پرداخت نمایند. همان طور که در مطالب گذشته به آن اشاره شد، انواع مختلفی از مالیات وجود داشته که افراد و موسسات مختلف براساس آنها ملزم به پرداخت مالیات هستند (برای دسترسی به مطالب مربوط به انواع مالیاتها میتوانید از قسمت جستجو وب سایت ماناکا اقدام نمایید)، در نتیجه میتوان این طور بیان کرد که هدف کلی از حسابداری مالیاتی شناخت و محاسبه نوع مالیاتی است که موسسه یا فرد باید آن را پرداخت نمایند. برخی از مهمترین فعالیتهای این نوع حسابداری به شرح زیر است.
- شناسایی روشهایی برای دریافت معافیت مالیاتی
- پیگیری معافیتهای مالیاتی
- مالیات بر درآمد
- محسابه دقیق مالیاتی و پیشگیری از جریمه مالیاتی
- شناخت راهکارهای مختلف برای دریافت تشویقهای مالیاتی
- مالیات مستقیم کارکنان
چرا سازمانها باید یک جایگاه شغلی مخصوص برای این کار در نظر بگیرند؟
باتوجه به موارد بیان شده میتوان گفت حسابداری مالیاتی بسیار حائز اهمیت است و دلیل این مهم ضرورتهای قانونی و حقوقی بوده که براساس قانون موسسات و افراد باید آن را رعایت کنند. از منظر اجتماعی اهمیت این موضوع در این است که اطمینان حاصل شود افراد و موسسات کشور در تامین منابع عمومی مشارکت کامل دارند. این نوع حسابداری مبلغی را که موسسه یا فرد باید در ازای بهرهمندی از خدمات عمومی پرداخت نماید را محاسبه میکند. این مبلغ براساس میزان بهرهمندی موسسه یا فرد از خدمات عمومی و در نتیجه میزان درآمد آن مشخص میشود. براساس موارد بیان شده میتوان گفت اهمیت حسابداری مالیاتی زمانی مشخص میشود که حسابداران مالیاتی بر روی توزیع منصفانه، مناسب و قانونی منابع در جامعه نظارت کامل دارند.
قوانین و تبصرههای مالیاتی
برای حسابداری مسائل مالیاتی قوانین بسیار مختلفی وجود دارد. این قوانین شامل مجموعهی گستردهای از بندها و تبصرههای مالیاتی است که حسابداران مالیاتی ملزم به استفاده از آنها در امور مالیاتی هستند. در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد:
- ماده 59 که در خصوص میزان مالیات نقل و انتقال املاک غیرمنقول است.
- ماده 77 که بیان کننده میزان مالیات نقل و انتقال املاک غیرمسکونی و مسکونی نوساز که از تاریخ صدورگواهی پایان کار آن بیش از 2 سال نگذشته باشد.
- ماده 81 که درباره معافیت مالیات بر درآمد دامپروری، پروش ماهی، کشاورزی، طیور، زنبور عسل و… است.
- ماده 82 و 83 و 84 و 85 که درخصوص مالیات برآمد حقوق و معافیتهای سالانه آن است.
- ماده 92 که درباره مالیات حقوق کارکنان شاغل در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته است که 52 درصد از مالیات آنها بخشوده میشود.
- ماده 105 که درباره میزان مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی است.
- ماده 107 که درخصوص میزان مالیات بر درآمد اشخاص خارجی است که در این فعالیت دارند.
- ماده 131 که مربوط به نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی است.
- ماده 132 که درباره معافیتهای مالیاتی مربوط به فعالیتهای تولیدی و معدنی براساس شرایط خاص است.
- ماده 141 که مربوط به معافیت مالیاتی درآمد حاصل از صادرات است.
- ماده 142 که درخصوص معافیتهای مالیاتی کارگاههای صنایع دستی مانند فرش و گلیم است.
حسابداری مالیاتی رایگان
برای انجام حسابداری مالیاتی رایگان میتوانید از طریق تماس با شماره 05131772 با کارشناسان متخصص و باتجربه ماناکا در این حوزه ارتباط برقرار کرده و راهنماییهای کاربردی و لازم را دریافت نمایید. همچنین میتوانید برای بر طرفسازی مشکلات مالیاتی ایجاد شده در حوزههای کاری مختلف نیز از طریق این پل ارتباطی اقدام کنید. کارشناسان ما در ساعات اداری آماده پاسخگویی به تمامی سوالات مالیاتی و حسابداری مربوط به آن هستند.
هر روزه شرکتها و سازمانهای مختلفی برای انجام خدمات و ارائه محصولات مختلف راهاندازی میشوند و هرکدام از آنها نیاز به انجام امور مالیاتی خود از طریق یک حسابدار باتجربه و خبره هستند. همچنین هرساله قوانین و معافیتها و مشوقهای مالیاتی درحال تغییر و بروزرسانی هستند؛ بدین سبب پیشنهاد میشود برای انجام خدمات مالی و مالیاتی خود از یک شرکت مطمئن که دارای حسابداران متخصص در این زمینه است کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه مالیات، چگونگی اعتراض به مالیات وضع شده و سایر امور مالیاتی میتوانید از کارشناسان خدمات مشاوره مالی و مالیاتی ماناکا بهرهمند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.