دفاتر مالیاتی چیست؟
تنظیم دفاتر مالیاتی، فعالیتی است که تمامی شرکتهای مشمول مالیات، موظف به انجام آن هستند. این شرکتها باید صورت هزینههای سالانه را طبق استاندارهای تعیین شده، در این دفاتر ثبت کنند. ماموران سازمان مالیاتی براساس این دفاتر و طبق قانون مالیاتهای مستقیم، برای اشخاص حقیقی و حقوقی مالیات تعیین میکنند. ما در این مطلب قصد داریم ضمن معرفی دفاتر مالیاتی و انواع آنها، شما را با یکی از مهمترین بخشهای مربوط به امور مالیاتی هر کسبوکار آشنا کنیم.
دفاتر مالیاتی چیست؟
طبق قانون تجارت، کلیه فعالان کسبوکار چه (حقیقی و چه حقوقی) موظف هستند صورت فعالیتهای خود را در هر سال مالی تنظیم و آن را برای محاسبه مالیات تکلیفی در اختیار سازمان امور مالیاتی در استان محل استقرار شرکت/موسسه قرار دهند. دفاتر قانونی مالیاتی به دفاتر روزنامه و کل و مشاغل اطلاق میشود که هر مجموعه اقتصادی که مشمول قانون مالیات مستقیم است بایستی روند مالی خود را در این دفاتر پلمپ شده ثبت کرده و نگهداری کند. با توجه به پلمپ بودن این دفاتر، به آنها دفاتر پلمپ مالیاتی نیز گفته میشود. دقت و صحت اطلاعات درج شده در دفاتر مالیاتی از اهمیت ویژهای برخوردار است و نباید هیچگونه خطا و اشتباهی در آنها وجود داشته باشد. لازم به ذکر است عدم تکمیل دفاتر قانونی پلمپ شده، جرم محسوب میشود و سبب جریمه شدن فرد یا شرکت خاطی میگردد. چنانچه شخص و یا شرکتی، بدون فعالیت است، باید بهمنظور اعلام عدم فعالیت خود به سازمان امور مالیاتی، دفاتر مالیاتی خود را دریافت و آن را به صورت خام، به حوزه مالیاتی مربوطه ارائه و تسلیم نماید.
انواع دفاتر مالیاتی
دفتر روزنامه
یکی از اسناد مهم پلمپ شدهای که هر شرکت برای تنظیم صورتهای مالی در سال مالیاتی مربوطه به آن نیاز دارد، دفتر روزنامه است. نحوه تنظیم و تحریر و نگهدار دفتر روزنامه در ماده سوم آیین نامه نحوه تنظیم و نگهداری دفاتر قید شده است. دفتر روزنامه به دفتری اطلاق می شود که اشخاص حقیقی و حقوقی بایستی کلیه عملیات مالی و پولی خود را اعم از خرید و فروش، دیون و مطالبات و به طور کل هر فعالیتی که باعث بستانکاری یا طلبکاری شود را بر اساس تاریخی که رخ دادهاند باید در دفاتر روزنامه درج کنند.
دفتر کل
دفتر کل طبق ماده هشتم قانون تجارت عبارت است از دفتری که صاحب کسبوکار (تاجر) بایستی همه صورت معاملات خود را حداقل هفتهای یک بار از دفتر روزنامه استخراج کرده و انواع گوناگون آن را تشخیص داده و هر نوعی را در صفحه مخصوصی در آن دفتر، به صورت خلاصه ثبت کند. در واقع دفتر کل خلاصهای تفکیک شده از دفتر روزنامه بوده که اطلاعات خرید و فروش و مطالبات و دیون تحت نظم مشخص و به عنوان حساب مشخص به ترتیب تاریخ وقوع به صورت دستی و یا کامپیوتری در آن درج میشوند.
دفتر ثبت تجاری
براساس ماده ۱۶ قانون تجارت، چنانچه فردی ایرانی یا اتباع غیر ایرانی قصد داشته باشد شغل خود را مورد اعمال تجاری قرار دهد، لازم است در دفاتر تجاری ثبتنام کند. اداره کل ثبت شرکتهای قوه قضاییه در واقع برای این کار ایجاد شده است.
طبق ماده ۱۸۴ قانون مالیات مستقیم ادارات کل ثبت شرکتها موظف هستند در آخر هر ماه فهرست کامل شرکتها و موسساتی که در طول ماه به ثبت رسیده و تغییرات حاصله را در مورد شرکتها و موسسات موجود با ذکر شماره ثبت به سازمان امور مالیاتی استان مربوطه ارسال کنند.
دفتر دارایی
براساس ماده ۹ قانون تجارت، دفتر دارایی، دفتری است که شرکت باید هر سال لیستی کاملی از تمام دارایی منقول و غیرمنقول و دیون و مطالبات سال قبل خود را با جزییات کامل مشخص کرده و در آن دفتر ثبت و امضا نماید. اطلاعات موجود در این دفتر، نشانگر دارایی سالانه یک تاجر است که امروزه به دلیل وجود ترازنامه، دفتر دارایی کارکرد خود را از دست داده است.
دفتر کپیه
براساس ماده ۱۰ قانون تجارت، دفتر کپیه به دفتری اطلاق میشود که لازم است تاجر یا شرکت، کلیه صورت حسابها و فاکتورهای خود را طبق تاریخ وقوع در آن ثبت کند. دفاتر تجاری (به جز دفتر کپیه) بر اساس ماده ۱۱ و ۱۲ قانون تجارت باید از طرف اداره ثبت شماره گذاری و امضا و پلمپ شود. با توجه به وجود سیستم اتوماسیون، دفتر کپیه نیز همانند دفتر دارایی، کارکرد خود را از دست داده است و امروزه جایگاهی در خدمات مالیاتی ندارد.
مراحل پلمپ دفاتر مالیاتی
در این قسمت به توضیح مراحل درخواست پیگیری پلمپ دفاتر مالیاتی میپردازیم:
- ورود به وبسایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و بخش پذیرش پلمپ دفاتر قانونی تجاری
- درج اطلاعات واقعی متقاضی پلمپ دفتر بخش مشخص شده مربوط به شخص حقوقی یا حقیقی در سامانه
- انتخاب نوع تقویم از نظر میلادی یا شمسی بودن و تعیین شروع سال مالی براساس قوانین شخصیت حقوقی
- ثبت اطلاعات فردی، شماره تماس، آدرس محل سکونت (عدم صحت در اطلاعات ثبت شده سبب رد درخواست شما میگردد)
- افراد حقیقی لازم است نام شرکت/موسسه را درج کنند
- دریافت شماره پیگیری اختصاصی کاربران
- در گام بعدی مبنی بر اینکه اخذ پلمپ دفاتر، متعلق به شخص حقیقی است یا حقوقی، لازم است اطلاعات تکمیل کننده اظهارنامه پلمپ و اعضای هیئت مدیره درج گردد
- در آخر، پس از ثبت نهایی سمت اعضای هیئت مدیره، لازم است نوع دفتر موردنظر خود را ثبت کنید
هزینه پلمپ دفاتر 1401
هزینه پلمپ دفاتر قانونی درهر سال متغیر است و براساس نوع دفاتر تعیین میگردد. شما میتوانید برای اطلاع از هزینه پلمپ دفاتر مالیاتی، با کارشناسان تیم ما در تماس باشید و براساس نوع دفاتر موردنظر خود، اقدام نمایید. توجه داشته باشید که تمامی اشخاص حقوقی و حقیقی موظف به ثبت این دفاتر هستند و نوع و میزان فعالیت آنها هیچ تاثیری در این موضوع ندارد؛ حتی شرکتهایی که هیچگونه فعالیت تجاری ندارند نیز باید دفاتر پلمپ خود را ثبت و ارائه نمایند.
تاریخ پلمپ دفاتر 1401
توجه داشته باشید که برای ثبت دفاتر مالیاتی، تاریخ مشخصی درنظر گرفته میشود. بنابراین بهترین زمان ارائه درخواست، قبل از شروع سال مالی میباشد؛ چراکه فرصت کافی برای تکمیل این دفاتر وجود دارد.
نحوه پلمپ دفاتر 1401
درخواست پلمپ دفاتر به اداره ثبت شرکتها ارائه میشود. گرچه این دفاتر در امور مالیاتی کاربرد دارند و در صورتی که سازمان امور دارایی درخواست بررسی دفاتر را داشته باشد، باید دفاتر تکمیل شده را به این سازمان ارائه دهید. تکمیل دفاتر مالیاتی باید بدون حاشیه نویسی و خطخوردگی باشد. رعایت تاریخ دقیق ثبت حسابها و رویدادها و ثبت پشت سر هم آنها موضوع مهم دیگری است که باید درنظر گرفته شود. این دفاتر پس از ثبت درخواست، از طریق پست پیشتاز به آدرس درج شده ارسال میگردد. توصیه میشود برای جلوگیری از هرگونه خطای احتمالی در هنگام ثبت دفاتر مالیاتی، از افراد متخصص و با تجربه در این حوزه استفاده نمایید.
نحوه پرداخت هزینه پلمپ دفاتر مالیاتی
پس از ثبت درخواست پلمپ دفاتر 1401، ابتدا باید درخواست شما به تایید کارشناس برسد. سپس نسبت به پرداخت هزینه آن اقدام کنید. در نهایت هم دفاتر به آدرس شرکت یا شخص حقیقی که در سامانه وارد شده، ارسال میشود. یک راه ساده برای پلمپ دفاتر نیز، ثبت درخواست در سامانه ثبتیار است که پیگیری و انجام تمامی مراحل آن توسط ثبتیار صورت میگیرد.
مدارک لازم جهت پلمپ دفاتر
برای اشخاص حقیقی:
- ارائه تصویرکارت ملی شخص متقاضی
- ارائه تصویر پروانه کسب و مجوز فعالیت
برای اشخاص حقوقی:
- ارائه تصویر کارت ملی مدیرعامل
- ارائه تصویر روزنامه تاسیس شرکت
- ارائه تصویر روزنامه از تغییرات شرکت
- وجود مهر شرکت ضروری است
- چنانچه وظیفه انجام امور برعهده وکیل است، داشتن وکالتنامه الزامی است
علت رد شدن دفاتر مالیاتی
- استفاده از دفاتر سال گذشته
- ثبت اطلاعات کذب
- عدم ثبت فعالیتهای مربوط به نمایندگیها
- سفید ماندن بخش عمدهای از صفحات دفتر
- عدم ثبت تعدادی از فعالیتهای شرکت
- برخی از مندرجات دفاتر از طریق تراشیدن، پاک کردن و… تغییر یافته باشد
سوالات پرتکرار دفاتر قانونی شرکت
سامانه پلمپ دفاتر قانونی چیست؟
بهمنظور ثبت درخواست پلمپ دفاتر تجاری، لازم است به وبسایت اداره ثبت شرکتها رجوع کرده و درخواست خود را طبق نیاز و تعداد برگ موردنظر در زمان مقرر ثبت نمایید.
مهلت پلمپ دفاتر مالیاتی تا چه زمانی است؟
توجه داشته باشید که مهلت پلمپ دفاتر مالیاتی، یکی از اصلیترین مسائل مالیاتی شرکت شما محسوب میشود و باید پیش از پایان سال مالی، نسبت به ثبت آن اقدام نمایید.
کاربرد دفاتر پلمپ چیست؟
دفاتر پلمپ به منظور ارائه اظهارنامه مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرند و وجود آنها برای اخذ کارت بازرگانی الزامی است.
شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با این دفاتر و نحوه ثبت آنها با کارشناسان ما در تماس باشید و درخواست خود را از طریق وبسایت خدمات مشاوره مالی و مالیاتی ماناکا ثبت نمایید. چنانچه شما نیز نظر و یا پیشنهادی در این زمینه دارید و یا تجربهای کسب کردهاید میتوانید آنها را در بخش کامنتها با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.