هر آنچه مدیران باید درباره مالیات حقوق بدانند
پیشتر در مقاله “مشاور مالیاتی حقوق، بازی دو سر برد در سازمان” گفتیم که استفاده از یک مشاور مالیات در زمینه حقوق، میتواند آوردههای بسیاری را برای سازمان ایجاد کند. همچنین به اهمیت این نوع از مالیات نیز تا حدی اشاره کردیم. حال در این محتوا ماناکا قصد دارد تا با توضیحات تکمیلی در خصوص مالیات حقوق، به هر آنچه مدیران باید درباره این مالیات بدانند اشاره کند.
مالیات حقوق چیست؟ به زبان ساده
این مالیات جزو مالیاتهای مستقیم و از دسته مالیات بر درآمد محسوب میشود. مالیاتی که با توجه به حجم، سهولت در وصول آن و همچنین ثباتی که دارد، برای سازمان امور مالیاتی اهمیت ویژهای دارد. پرداخت این مالیات بر عهده کارفرمایان است و به همین دلیل جزو مالیاتهای تکلیفی نیز شناخته میشود.
این مالیات برای هر فردی که در ایران برای شخص دیگری کار میکند، حقوقی دریافت میکند و بیمه تامین اجتماعی رد میشود، در نظر گرفته میشود. (حتی اگر کارفرما مقیم ایران نباشد)
عوامل مختلفی از جمله موارد زیر منجر به این شده است که مقدار ثابتی برای مالیات حقوق در نظر گرفته نشود و در واقع بر اساس میزان حقوق (که شیوه محاسبه آن در ادامه ذکر شده است) برای مودیان در نظر گرفته میشود.
- تغییرات بودجه سالانه کشور
- تورم و ارتقا حقوقها
- معافیتهای مالیاتی
- متفاوت بودن میزان حقوق
نحوه محاسبه مالیات حقوق چگونه است؟
اگر از سیستمهای حسابداری استفاده میکنید، عموما مقدار مالیاتی که بایستی پرداخت شود واضح خواهد بود و نیازی به انجام محاسبات خاصی نیست؛ با این حال تصویب بخشنامهها و قوانین متفاوت (که به صورت مداوم نیز ایجاد میشوند)، حضور یک مشاور مالیاتی را در سازمان الزامی میکند. مشاور مالیاتی کمک میکند تا با استفاده حداکثری از معافیتهای مالیاتی و داشتن اطلاعات و آخرین اخبار درباره امور مالیاتی شرکتتان، کمترین مالیات ممکن را بپردازید.
برای تکمیل اطلاعات و اطمینان از محاسبه درست، جدول مالیاتی را در ادامه قراردادهایم. در نظر داشته باشید که مبالغ ذکر شده، میزان درآمد ذکر شده در حکمهای کارگزینی و بازه زمانی سال هستند. (مواردی از جمله حق فوقالعاده مدیریت، فوقالعاده مستمر و غیر مستمر، تمام پاداشهای در طول سال و سایر پرداختی بجز عیدی پایان سال؛ تماما در مجموع مبلغ محاسبه میشوند)
- مبالغ کمتر از 672,000,000 ریال، از معافیت مالیاتی برخوردار هستند.
- از مبلغ 672,000,000 ریال، تا 1,800,000,000 ريال : 10 درصد
- از مبلغ 1,800,000,000 ریال، تا 3,000,000,000 ريال : 15 درصد
- از مبلغ 3,000,000,000 ریال، تا 4,200,000,000 ريال : 20 درصد
- از مبلغ 4,200,000,000 ریال به بالا : 30 درصد
درآمدهای معاف از مالیات حقوق
تقریبا تمامی بخشهای ذکر شده در فیشهای حقوقی برای به دست آوردن مقدار نهایی مالیات محاسبه میشوند. در ادامه به چندین مورد که مشمول معافیت مالیاتی میشوند اشاره خواهیم کرد. بر این اساس تنها کافی است به جز این موارد، هر عنوانی را در جمع نهایی حقوق مد نظر داشته باشید.
طبق ماده 91 قانون مالیاتهای مستقیم:
- حقوق بازنشستگی
- حقوق وظیفه
- حق سنوات
- بازخرید خدمت
- خسارت اخراج
- مستمری یا وظیفه پرداختی به وراث
- حقوق ایام مرخصی
- مستمری پایان خدمت
- هزینه سفر
- مسکن واگذاری شده در محل کارگاه
- خانههای سازمانی
- مبالغ حاصل از بیمه برای جبران خسارات بدنی و معالجه
- وجوه پرداختی از طرف کارفرما برای هزینههای معالجه کارکنان
- 50 درصد مالیات حقوق برای کارکنان در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته
و چندین مورد برای کارکنان سازمانهای خاص از جمله
- کارمندان محلی سفارتخانهها و کنسولگریها
- درآمدحقوق پرسنل نیروهای مسلح
- کارشناسان خارجی
- تمامی اعضای ماموریتهای کنسولی و سیاسی خارجی در ایران
ارسال لیست حقوق و دستمزد
یکی از وظایف کارفرمایان، ارسال لیست حقوق و دستمزد برای سازمان امور مالیاتی از آدرس salary.tax.gov.ir است. با بروزرسانیهای اخیر برای ارسال این لیست، نیازی به مراجعه حضوری نیست و تکمیل فرمهای مربوطه از طریق سامانه اطلاعات مالیات بر حقوق، کافی است. لازم است بدانید، در صورت عدم ارسال لیست حقوق و دستمزد، مشمول جرائم مالیاتی خواهید شد که به تفصیل در مقالهای با همین نام در مورد آن صحبت کردهایم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.