از 0 تا 100 تبصره 100 مالیات
سازمان امور مالیاتی در هر سال با هدف حمایت از بعضی صاحبان مشاغل و کسبوکارهای کوچک تبصره 100 مالیات را ابلاغ میکند و براساس آن امکان استفاده از معافیتهای مالیاتی و یا مالیات مقطوع را اعلام میکند. براساس این ابلاغیه، افراد میتوانند با ارائه اسناد و مدارک کسبوکار خود، جزء مشمولین این طرح باشند. همچنین افرادی که امکان پرداخت یک جای مالیات را ندارند، میتوانند ظرف مدت 5 ماه و بهصورت اقساط یکسان، نسبت به مالیات تعیین شده خود، اقدام نمایند.
توجه داشته باشید که در صورت مغایرت مدارک و واقعیت موجود در یک کسبوکار، طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی، جرایمی برای سازمان خاطی در نظر گرفته شده است؛ بنابراین توجه به ارائه دقیق و مشخص اطلاعات، موضوع بسیار مهمی است که باید در نظر گرفته شود. ما در این مطلب قصد داریم شرایط و چگونگی استفاده از مالیات مقطوع، تحت عنوان تبصره ۱۰۰ مالیات را برای شما عزیزان، توضیح دهیم.
تبصره ۱۰۰ مالیات چیست؟
سازمان امور مالیاتی هر ساله با هدف پیشرفت کسبوکارها، برای بعضی از گروههای شغلی و یا صاحبان مشاغل، تسهیلات مشخصی را در نظر میگیرد. شرح این تسهیلات به این صورت است که چنانچه درآمد بهدست آمده از فروش (کالا یا خدمات) توسط این گروههای مشخص در یک سال مالیاتی کمتر از میزانی باشد که از سوی این سازمان تعیین شده است، آنها از انجام بخشی از تکالیف مالیاتی معاف میشوند. در این صورت مالیات این مشاغل بهطور مقطوع تعیین و وصول میگردد. وضع این تبصره سبب رونق برخی از کسبوکارهای کوچک شده است؛ به طوریکه این مشاغل میتوانند همه ساله از پیشرفت بسیار خوبی برخوردار شوند. البته برای اطمینان از این موضوع که آیا یک کسبوکار مشمول تبصره 100 مالیاتی میشود یا خیر؟ باید قوانین مربوط به این تبصره را به صورت کامل بررسی کرد.
حدنصاب استفاده از تسهیلات تبصره ۱۰۰
بدون شک تبصره 100 مالیاتی نیز همانند سایر تبصرههای تعیین شده در قانون جمهوری اسلامی، از یک حدنصاب مشخص برخوردار است که طبق قانون مربوط به بودجه سال ۱۴۰۰، حداکثر معافیت جهت عملکرد سال ۹۹، حدود چهل و پنج برابر معافیت ماده ۸۴ ق.م.م (مالیات بر درآمد حقوق) بوده است. در سال ۹۹، میزان معافیت مالیات بر درآمد حقوق برابر ۳۶,۰۰۰,۰۰۰ تومان بود؛ به همین دلیل حدنصاب درآمد جهت بهرهمندی از تسهیلات مالیات مقطوع تبصره ۱۰۰، برای عملکرد سال ۹۹ برابر با ۱,۶۲۰,۰۰۰,۰۰۰ تومان خواهد بود.
مشمولین تبصره ماده ۱۰۰
برای مشمولین تبصره ماده 100 قانون مالیاتی، ویژگیهای مشخصی در نظر گرفته شده است و تمامی کسب وکارهایی که دارای این ویژگیهای تعیین شده هستند میتوانند از این تبصره بهرهمند شوند. صاحبان کسبوکارهایی که شامل معافیت تبصره ۱۰۰ اظهارنامه مالیاتی هستند، درصورتی که در مهلت تعیین شده، فرم مربوطه را تکمیل و ارسال کنند، میتوانند از تسهیلات این تبصره بهرهمند شوند. نگهداری اسناد و مدارک موضوع قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحیه مصوب ۱۳۹۴ و تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی بخشی از این معافیتها هستند. سازمان امور مالیاتی، مشاغل مختلف را بسته به میزان درآمد آنها به سه دسته مشخص تقسیمبندی کرده است؛ این افراد در نگهداری و ارائه اسناد و مدارک با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند.
صاحبان مشاغلی که از مجوز فعالیت برخوردار هستند و طبق موضوع فعالیت یا استقرار محل فعالیت، از معافیت مالیاتی یا نرخ صفر مالیاتی برخوردار میشوند؛ البته این تبصره در صورتی امکانپذیر است که در طول سال بعد نیز ضوابط معافیت یا نرخ صفر برای آنها حاکم باشد. برای پاسخ هر چه دقیق تر به این سوال که چه کسانی شامل تبصره 100 میشوند، پیشنهاد میکنیم این ویدئو را مشاهده فرمایید.
مهلت استفاده از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ مالیات
براساس قانون مالیاتی جمهوری اسلامی ایران، مهلت استفاده از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ مالیات، برای عملکرد هر سال تا ۳۱ خردادماه سال بعد خواهد بود؛ بنابراین لازم است پیش از تاریخ مقرر، این اظهارنامه به سازمان امور مالیاتی ابلاغ شود؛ چراکه اگر نیاز به اصلاح بود، فرصتی برای انجام اصلاح اظهارنامه وجود داشته باشد. توجه داشته باشید که ارائه اظهارنامه یا هر مدرک دیگری پس از تاریخ بیان شده بدون اعتبار خواهد بود و مشمول این تبصره نمیشود.
نکات مهم تبصره ۱۰۰ مالیات
کسب وکارهایی که توانایی پرداخت مالیات مقطوع را در مهلت معین به صورت یکجا ندارند، میتوانند مالیات مقطوع مقرر را، به صورت اقساط مساوی حداکثر تا 5 ماه پرداخت کنند. در صورتی که صاحبان مشاغل مالیات مقطوع یا اقساط تعیین شده را به موقع پرداخت نکنند، مشمول جرایم ماده 190 ق.م.م خواهند بود. شرح کامل این جرایم در توضیحات مربوط به ماده ۱۹۰ ق.م.م به صورت کامل بیان شده است. شما میتوانید برای اطلاع بیشتر نسبت به قوانین و جرایم مالیاتی، به سایر مطالب موجود در وبسایت ماناکا مراجعه نمایید و از خدمات مشاوره مالی و مالیاتی ماناکا استفاده کنید. لازم است این نکته را به صاحبان مشاغل یادآوری کرد که حتی اگر مشمول استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم باشند، درصورتی که تراکنشهای مشکوک داشته باشند، تمامی اسناد و مدارک فعالیتهای اقتصادی آنها مورد تحلیل و ارزیابی قرار خواهد گرفت؛ این افراد در صورت کتمان درآمد، موظفاند جرایم سنگینی بپردازند.
نحوه تعیین مالیات مقطوع و پرداخت آن
- صاحبان مشاغلی که مایل به استفاده از شرایط این دستورالعمل هستند، باید به کمک سیستم الکترونیکی از طریق پایگاه اینترنتی https://ntr.tax.gov.ir مدارک و اسناد خود را به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه دهند. ارائه این فرم بهعنوان آخرین اقدام در مهلت تعیین شده، به منزله پذیرش تمامی شرطهای دستورالعمل از جانب مودی خواهد بود. واضح است مالیات عملکرد سال جاری مؤدیان موضوع این دستورالعمل، در صورتی که اظهارنامه مالیاتی عملکرد سال جاری خود را در زمان مقرر قانونی ارائه کنند و پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی فرم موضوع بند (۱) این دستورالعمل را قبل از پایان خرداد ماه سال بعد، بهعنوان آخرین اقدام و یا فرم مربوط را تسلیم ننمایند، جزء مشمولین این دستورالعمل نخواهند بود.
- درباره صاحبان مشاغلی که توانایی پرداخت مالیات مقطوع موضوع این دستورالعمل را بهصورت یکجا تا پایان خرداد ماه سال بعد را نداشته باشند، مالیات مقطوع نامبرده شده حداکثر تا پنج ماه بهصورت مساوی قسط بندی میشود. عدم پرداخت به موقع این مالیات، مشمول جریمه موضوع ماده (۱۹۰) قانون مالیاتهای مستقیم خواهد بود.
- اگر اسناد و مدارک مثبتهای پیدا شود که مشخص کند مجموع فروش کالا و ارایه خدمات مؤدی در سال جاری بیشتر از مبلغ ابرازی بهعنوان فروش کالا و خدمات و سایر درآمدهای فرم موضوع بند (۱) این دستورالعمل بوده، با این شرط که مجموع درآمد مؤدی از حدّ نصاب مقرر بیشتر نشود، با رعایت مقررات بند (۱ ـ ۴) ماده (۴۱) آییننامه اجرایی موضوع ماده (۲۱۹) قانون مالیاتهای مستقیم نسبت به محاسبه و حسب مورد مطالبه، مقدار تفاوت مالیات متعلقه، با رعایت مقررات اقدام خواهد شد. این مقدار تفاوت مالیات مطالبه شده در اجرای این بند از دستورالعمل، مشمول جریمه موضوع ماده (۱۹۲) قانون مالیاتهای مستقیم نخواهد بود.
- اگر اسناد و مدارک مثبتهای پیدا شود که مشخص کند مجموع فروش کالا و ارایه خدمات مؤدی در سال جاری بیش از مبلغ تعیین شده بوده، مؤدی مذکور مشمول مفاد تبصره ماده (۱۰۰) قانون مالیاتهای مستقیم نبوده و علاوه بر محاسبه و مطالبه مالیات وفق مقررات ماده (۹۷) قانون مالیاتهای مستقیم، مشمول جرایم متعلقه از جمله جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی و همچنین عدم امکان استفاده از کلیه معافیتها و نرخ صفر از جمله معافیت موضوع ماده (۱۰۱) قانون مالیاتهای مستقیم خواهد شد.
چه مشاغلی مشمول استفاده از تبصره 100 مالیاتی نمیشوند؟
مودیانی که دارای یکی از شرایط زیر باشند، مشمول استفاده از تسهیلات تبصره ماده 100 نمیشوند:
1- مودی مشمول گروه اول باشند.
2- به عنوان آخرین اقدام پیش از 1400/4/15، فرم درخواست استفاده از تبصره ماده 100 ق.م.م را تکمیل نکرده باشند.
3- فرم درخواست استفاده از تبصره ماده 100 ق.م.م را در زمان تعیین شده به سازمان امور مالیاتی ارائه نکرده باشند. توجه به زمان تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی موضوع بسیار مهمی است.
4- مودیانی که در سال جاری نسبت به سال گذشته، محل فعالیت خود را تغییر دادهاند؛ لازم است این افراد تحت عنوان مودی جدید ثبت نام کنند؛ بنابراین مشمول استفاده از تبصره ماده 100 نیستند.
5- آن گروه از مودیانی که مالیات عملکرد آنها با معافیتهای مواد 137، 165 و 172 ق.م.م حساب شده است و یا در سال گذشته بهطور کامل فعالیت نداشتهاند؛ ابتدا مالیات سال گذشته آنها بدون رعایت معافیت محاسبه و سپس مبنای افزایش مورد نظر قرار میگیرد.
6- متقاضی بهرهمندی از معافیتهای مواد 137، 165 و 172 ق.م.م برای عملکرد سال جاری باشند.
7- تمامی صاحبان کسب وکارهایی که علاوه بر فعالیت اصلی خود، از بانک مرکزی سکه خریدهاند. چنانچه این افراد سکهها را در سال جاری دریافت کرده باشند، لازم است جهت پرداخت مالیات سکه به صورت جداگانه و طبق دستورالعملهای مالیات سکه اقدام نمایند. این مالیات به صورت مجزا پرداخت میشود و ربطی به فعالیت اصلی صاحبان مشاغل ندارد.
شرایط و نتایج استفاده از تبصره ۱۰۰ مالیات
چنانچه مؤدی، جزء مشمولین تبصره ماده ۱۰۰ باشد، مالیات او از طریق اداره مالیات، بر اساس میزان درآمد و اطلاعات مودی که در فرم استفاده از تبصره ۱۰۰ مالیات اعلام کرده است، بهطور مقطوع تعیین میشود. افراد استفاده کننده از تبصره ماده ۱۰۰، نیازی به تسلیم اظهارنامه مالیاتی و ارائه دفاتر و اسناد مالی ندارند؛ آنها میتوانند مبلغ تعیین شده را به صورت اقساطی و در مدت ۴ ماه پرداخت کنند. با توجه به این موضوع که مالیات مقطوع، با تایید شخص مؤدی، تعیین میشود، امکان اعتراض به مالیات تعیین شده وجود ندارد. درصورتی که ثابت شود فرد متقاضی شرایط استفاده از قانون ماده ۱۰۰ را نداشته است_یعنی درآمد او از ۴۸ میلیارد ریال بیشتر باشد_ آن شخص مجرم شناخته شده و مشمول جریمه عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی خواهد شد.
درصورتی که مجموع درآمد مؤدی استفادهکننده از تبصره ماده ۱۰۰ قانون، تا رقم ۴۸ میلیارد ریال بوده اما درآمد واقعی او، بیشتر از مبلغ اعلام شده باشد، اداره مالیات میتواند با احراز واقعیت، مابهالتفاوت این مالیات را از مؤدی مطالبه کند.
محدودیتهای ایجاد شده در هنگام استفاده از تبصره ماده ۱۰۰
اگرچه استفاده از تبصره ماده ۱۰۰ مالیات، دارای مزیتهای بسیار زیادی است اما مؤدی در هنگام استفاده از این ماده، برای استفاده از برخی تسهیلات قانونی با محدودیتهایی مواجه خواهد شد. بهعنوان مثال، متقاضی تبصره ۱۰۰ قانون، دیگر شرایط استفاده از ماده ۱۳۱ قانون پیرامون تخفیف نرخ مالیاتی جهت افزایش درآمد مشمول مالیات نسبت به سال مالیاتی گذشته را ندارد؛ همچنین نمیتواند از ماده ۱۳۷ قانون، که امکان کسر هزینههای درمانی از درآمد مشمول مالیات را دربر دارد، استفاده کند. البته محدودیتهای نامبرده شده نمیتواند مزایای قابل توجه تبصره ۱۰۰ را انکار کند؛ از همینرو تعداد متقاضیان استفاده از این قانون، بسیار زیاد است.
براساس قوانین تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور، هرگونه تخلف و دور زدن قانون، جرم محسوب میشود و فرد خطاکار برای جبران کار خود، لازم است جرایم مشخصی را بپردازد؛ بنابراین توصیه میشود برای بهرهمندی از تبصره 100 اظهارنامه مالیاتی، تمامی اسناد و مدارک مربوط به کسبوکار و درآمد حاصل از آن را بهطور کاملا واضح و شفاف در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهید. شما میتوانید برای دریافت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه، با کارشناسان ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.