دفاع مالیاتی چیست + 7 راهکار برای پرداخت کمتر مالیات
مالیات یکی از مفاهیم همراه با حسابداری است. کسانی که آموزش حسابداری میبینند باید در خصوص دفاع مالیاتی و چگونگی انجام آن اطلاعات کافی کسب نمایند. همان طور که در مقالات گذشته بیان شد، مالیات به مقدار سود مشخص که از طریق فعالیتهایی نظیر خرید، فروش و درآمد کلی حاصل شده تعلق میگیرد و سازمان امور مالیاتی از طریق خود اظهاری یا محاسبه توسط ماموران امور مالیاتی به این سود تعیین شده دسترسی پیدا میکند. در برخی موارد ممکن است به دلیل عدم حسابرسی دقیق و صحیح، میزان مالیات وضع شده توسط سازمان امور مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی، بسیار بیشتر از مقدار واقعی خود باشد و در این مرحله فرد باید توانایی دفاع مالیاتی را داشته باشد. در این مقاله قصد داریم به دو مبحث دفاع مالیاتی چیست و آموزش 7 راهکار برای پرداخت کمتر مالیات بپردازیم.
دفاع مالیاتی چیست؟
دفاع مالیاتی یک اعتراض رسمی از طرف شخص حقیقی یا حقوقی نسبت به مالیات وضع شده از سوی سازمان امور مالیاتی است. شرکتهای مالیاتی بر اساس مشاورین و متخصصین خود میتوانند پیگیر دفاعیه مالیاتی شخص حقیقی یا حقوقی شوند. این عمل باید براساس قوانین و مقررات سازمان امور مالیاتی کشور انجام پذیرد و این مهم میتواند یکی از دلایل اصلی برای کمک از شرکتهای مالیاتی باشد.
همان طور که در مطالب قبلی بیان شد، قوانین سازمان امور مالیاتی هر ساله دستخوش تغییرات مختلفی میشود و ممکن است تبصرهها یا معافیتهای مالی مختلفی شامل فعالیتهای گوناگون اقتصادی شود؛ از این رو باید شخص اعتراض کننده به مالیات خود نسبت به تمامی این قوانین جدید و تبصرههای الحال شده به آن اطلاع کافی داشته باشد و این مهم در بسیاری از موارد غیرممکن است. با بهرهمندی از مشاورین شرکتهای مالیاتی میتواند دغدغههای موجود در امر دفاع مالیات را کاهش داد؛ زیرا افراد فعال در این حوزه علاوهبر این که دارای تجربههای زیادی هستند، نسبت به تمامی قوانین جدید یا قدیم آگاهی کامل دارند.
به بیانی دیگر تمامی فعالیتهای موجود برای کاهش مالیات وضع شده با اسناد معتبر و براساس قوانین سازمان امور مالیاتی را دفاعیه مالیاتی مینامند و این مهم یکی از سودمندترین کارها برای اعتراض به مالیات تعلق گرفته شده است. مودیان مالیاتی با اعلام اعتراض رسمی خود میتوانند از حقوق خود دفاع کرده و مالیات کمترین پرداخت کنند.
شروط دفاع مالیاتی
هنگامی که برگه مالیات وضع شده صادر و به شخص مودی ارسال میشود، در صورتی که فرد نسبت به این مالیات اعتراضی دارد، باید ظرف مدت 30 روز از تاریخ ارسال برگه مالیاتی نسبتبه بررسی مجدد درخواست دهد. براساس بیان رئیس سازمان امور مالیاتی، اولین مرجع رسیدگی به اعتراض و درخواست بررسی مجدد، اداره امور مالیاتی است. این مرحله بهصورت یک جلسه در قالب مذاکره میان مودی و اداره مالیاتی صورت میپذیرد. در مدت اعلام شده شخص مودی موظف است مدارک موردنظر و مربوطه را به سازمان امور مالیاتی ارسال نماید. در بسیاری از موارد پروندههایی که دارای مبالغ زیادی نیستند در این مرحله رفع میشوند. اما با وجود مبالغ بسیار زیاد و عدم توافق طرفین، پرونده به مراجع بالاتر ارسال شده و وارد مراحل جدیدی میشود.
مراحل دفاع مالیاتی
هنگامی که برگه تشخیص مالیاتی صادر و به مودی ارائه میشود، در صورتی که شخص مورد نظر نسبت به مالیات تعلق گرفته شده دارای اعتراض است باید ظرف مدت 30 روز از تاریخ ابلاغ برگه، به سازمان امور مالیاتی مراجعه کند. پس از مراجعه مودی به سازمان امور مالیاتی باید درخواست رسیدگی مجدد به پرونده مالیاتی خود را داشته باشد.
اداره امور مالیاتی
اولین مرحله از مراحل دفاع مالیاتی مراجعه به اداره امور مالیاتی است. در این مرحله شکایت به شکل توافق و مذاکره بین مودی و سازمان امور مالیاتی مربوطه طرح شده و بر اساس قانون فرد به مدت 30 روز از تاریخ ابلاغ مالیات وضع شده فرصت دارد تا مدارک و مستندات مورد نظر را به اداره امور مالیاتی ارائه دهد. پروندههای کوچک در بسیاری از موارد در این مرحله خاتم یافته و حل میشود اما در صورت عدم توافق طرفین پرونده به مرحله بعد ارجاع داده میشود.
هیات حل اختلاف و دفاع مالیاتی
در صورتی که پرونده دفاعیه مالیاتی در مرحله اول حل نشود، با امضا رئیس اداره به مرحله هیات حل اختلاف دفاع مالیاتی ارجاع میگردد. در این مرحله جلسهای تشکیل شده که در آن شخص معترض به مالیات تعلق گرفته یا نماینده آن باید به صورت حضوری در جلسه حاضر شود. این جلسه با حضور قاضی، نماینده یا شخص معترض و نماینده سازمان امور مالیاتی تشکیل میشود. این جلسه در خارج از فضای دستگاه قضایی انجام شده و به صورت سریع و تخصصی به پرونده رسیدگی میشود.
طبق قانون 247 مالیاتهای مستقیم، نتیجه این جلسه و رای هیات قطعی نبوده و در صورت اعتراض مجدد مودی میتوان تا مدت 20 روز از تاریخ ابلاغ نسبت به آن معترض شد. اعضای این هیات رسیدگی شامل نماینده سازمان امور مالیاتی، قاضی بازنشسته یا شاغل، نماینده اتاق تعاون یا اتاق بازرگانی منابع و معادن یا شورای اسلامی شهر یا جامعه حسابداران به انتخاب مودی است. فرآیند انتخاب این نمایندگان بر اساس حوزه فعالیت مودی است. چنانچه قاضی مورد نظر در شهر یا استان مودی وجود نداشته باشد، بنا به درخواست سازمان امور مالیاتی رئیس قوه قضاییه یک فرد شاغل را به این هیات در نظر میگیرد.
شورای عالی مالیاتی
در صورت اعتراض مودی به رای هیات حل اختلاف مالیاتی، پرونده دفاع مالیاتی برای رسیدگی به شورای عالی مالیاتی ارجاع میشود. تمامی پروندههایی که دارای مدارک و اسناد معتبر هستند بر اساس قوانین در این شورا رسیدگی میشود و در صورت وجود دلایل کافی، رای هیات حل اختلاف مالیاتی رد میشود.
هیات مکرر 251
یکی از روشهای رسیدگی به شکایتهای مالیات قطعی هیات مقرر در ماده 251 مکرر بوده که به علت انقضای زمان پرونده مودی در هیچ مرجعی قابل رسیدگی نیست. این هیات به دستور وزیر اقتصاد و با همراهی سه نفر به انتخاب آن تشکیل میشود. رای صادره از سوی این هیات قطعی و قابل اجرا بوده و در صورت اعتراض به آن قابل شکایت در دیوان عالی است.
نکات طلایی در دفاع مالیاتی
در خصوص امر دفاع از مالیات باید برخی نکات و موارد مهم را مدنظر قرار داد تا بتوان در خصوص شکایت مطرح شده نسبت به مالیات تعلق گرفته موفق عمل کرد. این نکات طلایی به شرح زیر است.
- مهمترین موضوع در امر شکایت نسبت به مالیات مقرر شده توانایی دفاع از آن است و در صورت عدم اطلاعات کافی در این خصوص پیشنهاد میشود از مشاوران ماهر و با تجربه کمک بگیرید.
- یک حسابدار آشنا به قوانین مالیاتی میتواند به حل این پرونده کمک شایانی کند چرا که تمامی دفترهای حسابرسی و اظهارنامهها زیر نظر حسابدار انجام میشود.
- لایحه نویسی و تنظیم متن اعتراض از مهارتهایی بوده که مودی معترض باید در انجام آن تبحر داشته باشد و لایحه دفاعیه در دعوای مالیاتی باید طبق قوانین صورت بگیرد.
- اگر شخص مودی مایل بوده خود اقدام به طرح دفاعیه در خصوص مالیات مقرر شده بگیرد بهتر است آموزشهای لازم در خصوص امور مالیاتی و آموزش حسابداری را ببیند.
نقش مشاور مالیاتی در دفاع مالیاتی
در بسیاری از موارد مودیان مالیاتی توانایی نوشتن لایحه دفاع مالیاتی را ندارند، در این شرایط بهتر است از یک مشاور مالیاتی مسلط برقوانین مالیاتی کمک گرفت. مشاور مالیاتی نقش بسزایی در دفاع مالیاتی دارد و در بسیاری از موارد میتواند دفاع مالیاتی را با موفقیت به سرانجام برساند؛ البته که شایان ذکر است برای محقق شدن این امر باید از یک فرد متعهد، متخصص و باتجربه در این زمینه بهرهمند شد. مشاورین مالیاتی باید متن اعتراض مالیاتی را به شکلی شفاف و روشن و به دور از دروغ و مخفیکاری تنظیم نمایند تا بهترین نتیجه حاصل شود. مودیان مالیاتی عزیز میتوانند برای بهرهمندی از خدمات مشاوره مالیاتی با کارشناسان متخصص ماناکا ارتباط برقرار کنند.
7 راهکار برای پرداخت کمتر مالیات
برای آن که بتوان مالیات وضع شده تا پایینترین سطح ممکن کاهش داد، هفت روش قانونی وجود دارد. این موارد به شرح زیر است.
پرداخت به موقع مالیات
با پرداخت با موقع مالیاتهای مقرر شده میتوان از تخفیفها و معافیتهای مالی مختلف بهرهمند شد. این مهم در کمتر پرداخت کردن مالیات از سوی مودی بسیار موثر است. فرآیند پرداخت به موقع مالیات از سوی مودی به مدت سه سال سبب میشود تخفیفهای مالیاتی مختلفی بر روی مالیاتهای وضع شده مودی اعمال شود.
محاسبه دقیق و شفاف اسناد و مدارک هزینهها
ارائه اسناد و مدارک مربوط به هزینهها و استهلاک داراییها و محاسبه دقیق آن سبب میشود تا مالیات تعلق گرفته در شفافترین حالت و با کمترین مبلغ ممکن وضع شود. این هزینهها و استهلاکها از مجموع سود مودی کسر میشود و براساس فرمول محاسبه مالیات، مالیات وضع شده مودی نیز کاهش مییابد.
ثبت داراییهای مستهلک شده
برخی از ماشینآلات و داراییها با گذر زمان دچار استهلاک شده که به همین سبب با کاهش ارزش همراه میشود. با ارائه مدارک معتبر در خصوص استهلاک و ثبت و محاسبه این داراییها میتوان از تخفیفهای مالیاتی و امکان کاهش مالیات بهرهمند شد.
اعلام مبلغ درآمد سال گذشته در اظهارنامه مالیاتی سال جاری
برخی از مودیان مالیاتی بر این باور هستند که با اعلام کمتر درآمد سال جاری خود نسبت به سال گذشته میتوانند مالیات وضع شده را کاهش دهند. انجام این عمل سبب میشود تا بازرسان امور مالیاتی اقدام به بررسی دقیقتر و جزئیتر اسناد و دفاتر مالی کنند و به احتمال زیاد به رقمی بالاتر نسبت به سال قبل برسند که این مهم به ضرر مودی است. بدین ترتیب پیشنهاد میشود اگر مالیات سال گذشته خود را قبول دارید، درآمد سال قبل خود را در اظهارنامه جدید سال جاری وارد نمایید.
اطلاع از قوانین و دفاع مالیاتی
هر ساله قوانین مالیاتی تدوین و یا تغییر میکنند. با اطلاع دقیق این قوانین و پیگیری تبصرههای تدوین شده میتوان از معافیتهای مالیاتی و یا تخفیفهای در نظر گرفته شده برای پرداخت کمتر مالیات خود استفاده نمایید.
نگهداری تمامی فاکتورهای هزینه
هزینهها در مشخص نمودن مقدار مالیات بسیار موثر هستند. بدین ترتیب باید در نگهداری و ثبت اسناد و مدارک مربوط به هزینهها بسیار دقت نمود تا در موارد لزوم بتوان آنها را ارائه داد. ممکن است برخی هزینههای کوچک مانند هزینه پارکینگ، صبحانه یا ناهار ماموریتها در دفاتر هزینه ثبت نشود. این هزینهها در طول سال مبلغ قابل توجهای میشوند که نباید از ثبت و نگهداری فاکتورهای آن غافل بود.
اشتراک دارایی با افراد قابل اعتماد
برای کاهش مالیات میتوان برخی از داراییهای خود را با اعضای خانواده یا افراد قابل اعتماد به اشتراک گذاشت. هرچه میزان دارایی مودی بیشتر باشد مالیات مقرر شده آن نیز بیشتر است.
تمامی موارد فوق میتوانند در کاهش مالیات پرداختی موثر عمل کنند. هر کدام از این موارد بر اساس فعالیت مودی مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین پیشنهاد میشود قبل از تنظیم اظهارنامه مالیاتی خود از مشاورین مالیاتی مشورت بگیرید. در صورت اعتراض به مالیات وضع شده، قبل از آن که مهلت آن به پایان برسد نسبت به طرح شکایت اقدام کنید. برای دریافت مشاوره مالیاتی در خصوص طرح شکایت یا کاهش مالیات پرداختی میتوانید از مشاورین با تجربه و حرفهای ماناکا کمک بگیرید. برای انجام این مهم از طریق شماره تماس 05131772 اقدام نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.